X
GO

Nieuws

Drone4Agro: een bijzondere drone voor de landbouw
februari 2016

Het wordt de “tractor met vleugels” genoemd door De Ondernemer. Drone4Agro noemt het “het vliegende werkpaard van de toekomst”. Momenteel wordt er een grote drone (2,5m x 2,5m) ontwikkeld voor de landbouw, die bepaalde taken van de tractor kan overnemen, zoals het bemesten of het spuiten van (biologische) bestrijdingsmiddelen. Op dit moment is de drone nog in de ontwikkelingsfase, waarbij een prototype wordt ontwikkeld. Volgens De Twentsche Courant Tubantia zal de drone over ongeveer een jaar op de markt verschijnen.


De drone

De drone wordt ontwikkeld door Winfried Rijssenbeek van het bedrijf Drone4Agro, speciaal voor het gebruik in de precisielandbouw. Opmerkelijk is dat de drone tot 150 kg kan vervoeren. Ter vergelijking: in januari 2016 is een wereldrecord neergezet waarbij een drone 61 kg gedurende ruim een halve minuut kon optillen (Bron).Directeur-eigenaar Eelco Osse geeft aan: “Bij het traditionele boeren wordt het materiaal alsmaar groter, waardoor je steeds meer grond dicht rijdt.” Hierdoor kan minder water en lucht in de bodem doordringen en kunnen de gewassen niet goed wortelen. Met als gevolg een kwetsbaar gewas en een akker die snel water overlast kent.

Bij het gebruik van de drone in de precisielandbouw wordt van te voren de te vliegen route bepaald. Een camera, die aan de drone hangt, neemt beelden op waarbij data verzamel wordt voor de precisielandbouw. Hiermee kan sneller, met meer informatie, een beslissing genomen worden. Dit kan de boer uiteindelijk geld en tijd besparen.

AeroVision’s betrokkenheid
AeroVision is ook betrokken bij de Drone4Agro. Er is opdracht gegeven voor het uitvoeren van een marktverkenning. Jeroen Verschoore en Tamme van der Wal van AeroVision voeren deze gezamenlijk uit.