X
GO

Nieuws

Open Data: luchtfoto's beschikbaar
april 2013

In het kader van onze scope op Open Data melden we graag uit het werkveld dat de Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK), een centrale voorziening voor het ontsluiten van geodatasets van nationaal belang, vanaf 4 april achtergrondluchtfoto's als nieuwe service gratis aanbiedt. Met dit initiatief ontstaat een laagdrempelige toegang tot webservices van luchtfoto’s die geschikt zijn om als achtergrond te worden gebruikt. Deze PDOK-achtergrondluchtfoto is een aanvulling op de al langer beschikbare PDOK-achtergrondkaart.

 PDOK biedt deze dienst aan in het kader van een pilotproject voor de duur van 1 jaar. Daarna wordt besloten of de dienst wordt voortgezet. De gebruikte luchtfoto’s dateren uit 2009 en hebben een resolutie van 50 cm/pixel. De luchtfoto’s worden ontsloten als WMS, WMTS en TMS. De WMTS dient bij voorkeur te worden gebruikt in toepassingen voor publiek gebruik. Deze service kent de beste performance. De WMS kan bij een te groot gebruik te traag worden en PDOK kan in zo’n geval toegang tot de WMS beperken.


Deze service is voor iedereen kosteloos en vrij beschikbaar voor niet-commerciële toepassingen. Partijen die luchtfoto’s willen verwerken in commerciële producten dienen daartoe bij een zelf te selecteren leverancier een licentie aan te schaffen. De licentievoorwaarden van deze luchtfotoservice zijn beschreven in het Nationaal GeoRegister (NGR).

 

Bron: PDOK